Забележителности

снимка

Исторически музей - Кюстендил

Регионалният исторически музей Академик Йордан Иванов е създаден през 1897 г. в град Кюстендил. Музеят е един от най-старите и най-големите в Европа.

Разполага с множество отдели, някои от които представят Кюстендил и региона от дълбока древност до днес, а други - реставрират и изследват експонатите. Регионалният исторически музей осъществява културно-просветната дейност на областите Кюстендил, Благоевград и Перник.

снимка


Дервиш баня

Дервиш баня е турска баня в град Кюстендил и датира от 1566 г., функционирала над 400 години - до 1992г. Върху фасадата и могат да се видят годините, когато вероятно е била ремонтирана - 1604 и 1835 г.

В строежа и са използвани ломени каменни блокове и червени тухли. Името й произлиза от една от степените за послушници.

снимка

Римски терми

Римските терми в Кюстендил са римски обществени бани. Представляват голям комплекс от 2 век, втори по големина след този в Одесос (днешна Варна). Проучени са шест помещения на площ от 1000 кв. м, снабдени с отоплителна система хипокауст.

Подът и стените на залите са били облицовани с мраморни плочи. Използвани са за хигиенни нужди, лечение, място за срещи, разговори, спортни занимания и др.

снимка


Зоопарк Кюстендил

Зоопаркът в град Кюстендил е създаден през 1962 г. и е разположен в живописния лесопарк Хисарлъка. Там се отглеждат голям брои животни, предвит малката му площ, повече от които са характерни за българските земи.

Разполага с 15 клетки, устроени за тревопасни животни, хищници и птици. Зоопаркът е едно от любимите места на кюстендилци и на туристите.

снимка


Средновековна църква Св. Георги

Църквата Свети Георги датира от 10-11 век. Намира се в югозападната част на Кюстендил, в квартал Колуша. До нея се намира сграда, в която се помещава музей на тема Възрожденски икони, църковна утвар и старопечатни книги.

Според някои учени тук е гробът на българския цар Михаил III Шишман. Той е убит в битката при Велбъжд през 1330 г. През 19 век църквата е опустошена от турците, а през 1878-1880 г. е възстановена. Тя е най-старата съхранена църква от Средновековието в Югозападна България.

снимка


Вековни секвои

Намират се на около 7 км от Кюстендил, в местността Ючбунар, до село Богослов. Три са вековните секвои - гигантея, чиято възраст се счита, че надминава 120 години.

Височината им е над 30 метра. Това са най-дълголетните и високи секвои в България. Обградени са с над 100 по-млади представители на вида.

снимка


Каньона Шегава

Каньонът Шегава се намира до кюстендилското село Раждавица в Конявската планина. Той започва от Раждавица и завършва край Буново. В него могат да се видят красиви скални фигури, останки от крепости и пещери като: Гълъбарника, Зимника, Белеващица, триъгълната пещера и още.

На места каньонът се стеснява до метър-два, а на други е обрасъл с дървета и храсти. През него тече вода само когато вали.


КРЕПОСТ ХИСАРЛЪКА | КЮСТЕНДИЛ

Този сайт е неофициален информационен сайт, направен със цел развитие на обекта и туризма в района.
Сайтът не е свързан с местните власти и община.

Изработка и поддръжка ФиУеб ЕООД